Werkwijze

Als psychodynamisch therapeut beschik ik over kennis en ervaring met betrekking tot verschillende therapeutische behandelvormen. Deze behandelmethoden kan ik zowel afzonderlijk als integratief gebruiken waardoor er een dynamische manier van werken ontstaat. Het doel hiervan is dat de cliënt altijd een behandelvorm krijgt die het beste aansluit bij zijn of haar hulpvraag en dat er gewerkt wordt met de kern van het probleem. 
Het is een kortdurende therapievorm waarbij mijn uitgangspunt is: ‘Ik begeleid je zo kort mogelijk en zo lang als het nodig is’. De sessies duren gemiddeld 1,5 uur (niet langer, tenzij van tevoren afgesproken). 

Behandelvormen die ik kan inzetten zijn:

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization. Het is een doeltreffende methode om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Mensen kunnen last blijven houden van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Zij zijn onbewust vastgelopen in de verwerking van deze ervaring. Hierdoor kun je last houden van herbelevingen, vermijden van zaken, snel geïrriteerd zijn, slaapproblemen, angsten, paniek etc.. Met EMDR wordt het trauma opnieuw voor de geest gehaald met afleidende stimuli (De hand van de therapeut afwisselend links-rechts voor ogen). Het is een intensieve maar effectieve manier om trauma te helen. Voor een EMDR-sessie wordt twee uur uitgetrokken. Ook wordt aangeraden om na de sessie tijd voor jezelf in te plannen om rust te kunnen nemen en het proces zijn werk te kunnen laten doen.

Innerlijk kindwerk

Een innerlijk kind is een deel van jezelf dat is ontstaan in je vroege kindertijd. Het ontstaat door pijnlijke ervaringen in de jeugd. Er wordt gezegd dat het brein deze pijnlijke ervaring niet wil blijven voelen en splitst dit deel als het ware af. Het deel blijft, als het niet wordt geheeld, vaak nog een rol spelen in het verdere leven. Jeugdtrauma ontstaat bijvoorbeeld bij kinderen die in een onveilige omgeving opgegroeid zijn, zij hebben zich (vaak onbewust) aangepast aan de situatie, de wensen van de ouders/opvoeder(s). Zij hebben zich vaak niet ten volle kunnen ontwikkelen tot wie zij daadwerkelijk zijn. Met innerlijk kindwerk gaan we kijken naar wat er bij jou in jouw jeugd heeft afgespeeld waardoor je nu, als volwassene, nog steeds problemen ervaart. 

Deze problematiek komt vooral veel voor bij mensen die als kind zijn opgegroeid bij een ouder die psychische en/of verslavingsproblemen had. Zij worden ook wel KOPP/KOV kinderen genoemd (zie kopje KOPP/KOV).

Systemisch werken/familieopstellingen

Mijn werkwijze met systemisch werk is dat ik het als methode gebruik om vaak onzichtbare dynamieken in het systeem van herkomst te ontrafelen. Het systeem van herkomst is het gezin waar je bent opgegroeid als kind. Deze verborgen dynamieken zorgen vaak nog voor problemen in het inmiddels volwassen leven. Het biedt vaak verhelderende inzichten van waaruit heling mag gaan ontstaan.

Delenwerk

Ieder mens heeft verschillende kanten in zijn persoonlijkheid. Die kunnen nog weleens in tweestrijd met elkaar zijn waardoor er bijvoorbeeld verwarring ontstaat of geen beslissing genomen kan worden. Delenwerk is een mooie, verhelderende manier om met deze twee delen in gesprek te gaan, waardoor vaak een helder inzicht verkregen mag worden.

Regressietherapie

Tijdens regressietherapie ga je in trance terug naar ervaringen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn. Het is een manier om onverwerkte ervaringen in trance vanuit een ander perspectief waar te nemen waardoor het onbewuste inzicht kan geven wat voor jou belangrijk is te ervaren. Het brengt je in contact met jouw diepste onverwerkte emoties en pijn. Hierdoor ontstaat inzicht en heling in wat jou belemmert en biedt deze methode jou de kans om deze los te laten.

Mindfulness

Veel mensen hebben moeite om bij hun gevoel te komen en in het hier en nu te leven. Mindfulness is een behandelvorm die heel goed inzetbaar is om mensen weer te laten voelen en bewust te worden van het nu, waarin ze zich bevinden.  Het bewust worden van je lichaam en je ademhaling helpt je meer bewust te worden van wat het leven jou te bieden heeft.

Rouwverwerking

Wanneer je afscheid hebt moeten nemen van iemand die je zeer dierbaar was kan dit een enorme impact hebben op je leven. In het begin is er vaak veel medeleven maar op een gegeven moment kun je misschien gaan voelen dat je er alleen voor staat. Ieders leven gaat gewoon door maar die van jou lijkt stil te staan. 

Tijdens rouwverwerking kijk ik wat er voor jou nodig is om door te kunnen met al je pijn en verdriet. Hier ruimte aan kunnen geven is vaak al een eerste stap om het verlies een plek te kunnen gaan geven waardoor jij weer door kan zonder de ander te vergeten.

Rouw kan ook gaan over iets wat niet of nooit heeft door kunnen gaan of wat je enorm hebt gemist in je leven. Misschien heb je nooit kind kunnen zijn in het gezin waar je bent opgegroeid of heb/had je bijvoorbeeld een kinderwens die onvervuld is gebleven. Ook daar kan rouwverwerking een manier zijn om je pijn te helen. 

Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt er, in trance, contact gemaakt met onbewuste gevoelens, ervaringen en overtuigingen die te maken hebben met de hulpvraag van de cliënt. Hierdoor ontstaat inzicht waardoor het helingsproces op gang kan komen. Hypnotherapie kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld angsten en onverklaarbare lichamelijke klachten.

NLP technieken

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en staat voor vele toepassingen gericht op effectievere communicatie met jezelf en anderen en je persoonlijke ontwikkeling.  Het is tevens een techniek om van je krachtbronnen gebruik te maken, waardoor je zelfbewuster in het leven kan gaan staan.